Apotheek Statenkwartier

President Kennedylaan 15 2517JK Den Haag Tel:070-4274909

Medische Encyclopedie

Inhoud

Kaalheid

Wat is kaalheid?

Haaruitval is normaal. Iedereen verliest 100 tot 120 haren per dag. Elke dag groeien er ook weer weer nieuwe haren bij.
Hierdoor wordt het haar op je hoofd niet dunner. En je krijgt ook geen kale plekken.

Als je ouder wordt verlies je meer haren. Het haar op je hoofd wordt dan overal dunner. Dit gebeurt bij iedereen.

Er zijn speciale vormen van haaruitval. Artsen noemen dat alopecia. Bijvoorbeeld als je ineens 1 of meer kale plekken op je hoofd krijgt.

Haaruitval is er in verschillende vormen. En het kan door verschillende dingen komen:

Normale haaruitval

Bij normale haaruitval verlies je niet meer dan 120 haren per dag. Je krijgt geen kale plekken.
Als je ouder wordt merk je dat je haar langzaam dunner wordt. Dit is normaal.

Veel haaruitval

Bij veel haartuitval verlies je meer dan 120 haren per dag en hierdoor wordt je haar dun.
Dit kan bijvoorbeeld komen door stress, koorts, erg dun zijn, te weinig ijzer in uw lichaam, een bevalling, een ziekte of een operatie.

Kaal worden op een speciale manier

Je kunt je haren ook langzaam en op een speciale manier verliezen:

  • Bij mannen wordt de voorkant van het hoofd steeds kaler. Er komen kale plekken aan de zijkant van het voorhoofd. Ook het bovenste deel van het hoofd (de kruin) wordt kaal.
  • Bij vrouwen wordt het haar midden op het hoofd dunner. De haren op de voorkant van het hoofd blijven meestal zitten. Er zijn meestal geen echte kale plekken.

Mannen hebben deze vorm van kaal worden vaak. Maar ook 1 van de 3 vrouwen heeft deze vorm van kaal worden, bijvoorbeeld na de overgang.

Al jong kaal worden gebeurt vaak bij meer mensen in dezelfde familie.

Ineens kale plekken: de ziekte alopecia areata

Je kunt ineens 1 of meer kale plekken krijgen. Meestal op je hoofd, soms in je wenkbrauwen, baard of schaamhaar. De plekken zijn rond of ovaal.

Dit is een ziekte en heet alopecia areata.

Haaruitval door medicijnen

Je kunt ook haaruitval krijgen door medicijnen. Dit kunnen ook medicijnen zijn die je zelf zonder recept koopt.

Chemotherapie

Ook door chemotherapie kan veel van uw haar in korte tijd uitvallen. Niet alleen op uw hoofd, maar ook op de rest van uw lichaam.

Hoofdschimmel

Bij hoofdschimmel heeft u plekken met schilfers op uw hoofd. Op die plekken kunt u kaal worden doordat uw haren afbreken.

Syfilis

Syfilis is een ziekte die u kunt krijgen door seks (een soa). Enkele weken na de seks kunt u kale plekken op uw hoofd krijgen.

Zelf uw haren eruit trekken 

Sommige mensen trekken zelf haren uit hun hoofd.

Strakke kapsels of iets straks om uw hoofd

Uw haar kan uitvallen als het heel strak zit. Bijvoorbeeld door een strakke knot of vlecht, een haarspeld of hair-extensions. En ook als er iets straks over uw haren zit, zoals een hoofddoek of tulband.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Bel je huisarts voor een afspraak als 1 of meer van deze dingen voor jou kloppen:

  • Je verliest veel meer haar dan normaal.
  • Het haar op je hoofd wordt dunner.
  • Je krijgt ineens kale plekken op je hoofd.
  • Je maakt je zorgen over de haaruitval.
  • Je wordt onzeker, somber of ongelukkig door de haaruitval.

De huisarts kan samen met jou kijken waardoor de haaruitval komt. En of er iets aan te doen is.

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Finasteride en dutasteride
Dihydrotestosteron (DHT) is een hormoon dat door het lichaam wordt gemaakt uit het mannelijk hormoon testosteron. Het remt de haarzakjes bij het aanmaken van haren. De kaalheid die hierdoor kan ontstaan, wordt wel alopecia androgenetica genoemd. Finasteride en dutasteride remmen de werking van DHT, waardoor het haar weer kan gaan groeien op plekken waar de groei eerder was gestopt. Finasteride wordt gebruikt in tabletten en dutasteride in capsules.

Minoxidil
Minoxidil lotion bevordert de haargroei bij ongeveer een derde van de mensen. Hoe het precies werkt is niet bekend. De lotion moet twee keer per dag op de droge hoofdhuid en haren worden aangebracht.

Cyproteron, eventueel in combinatie met ethinylestradiol
Cyproteronacetaat heeft een anti-androgene werking, dat wil zeggen dat het de werking van mannelijke geslachtshormonen tegen gaat. Hierdoor kan het haar weer gaan groeien op plekken waar de groei eerder was gestopt.

Eventueel kan worden gekozen voor een pil met oestrogeenhormonen. Voorbeeld van een pil met oestrogeenhormonen is cyproteronacetaat in combinatie met ethinylestradiol. Deze pil stimuleert de haargroei en werkt ook als anticonceptiepil.

Bijnierschorshormoon injecties 
Bijnierschorshormonen worden soms gebruikt bij alopecia areata (een haarziekte waardoor u kale plekken op uw hoofd krijgt). Voorbeelden hiervan zijn methylprednisolon en triamcinolonacetonide.

Baricitinib
Baricitinib wordt soms gebruikt bij alopecia areata.

Terug naar overzicht